Kunstenares Marjorie ter Heurne uit Arnhem heeft een beeldend verslag van de Arnhem Veenendaal Classic overhandigd aan Job van Schuppen, bestuursvoorzitter van de wielerkoers. Aan de hand van tekeningen en schilderingen wordt op een artistieke en unieke wijze verslag gedaan van de koers, die dit jaar in augustus werd verreden.

Unieke verslaglegging van een sportwedstrijd
Een van de werkzaamheden van Ter Heurne is beeldend verslaggeven van gebeurtenissen waar haar hart ligt. Ze licht toe hoe ze te werk is gegaan: “Ik heb veel ondersteunende tekeningen gemaakt bij de start zoals de sfeer op het Marktplein en het voorstellen van de ploegen. Tijdens de koers was het vanuit de volgauto onmogelijk om te tekenen. Dit heb ik opgelost door in het atelier niet al te perfecte prints van de foto’s te maken en van daaruit spontaan met pen en aquarel een impressie op papier te zetten.”

Job van Schuppen: “Ik ben echt positief verrast over de manier waarop Marjorie de koers in beeld heeft gebracht. Ook Thijs Zonneveld (koersdirecteur) en de overige bestuursleden reageerden zeer enthousiast op de tekeningen. De emotie is direct terug te zien in de tekeningen en de herkenning van personen en situaties is groot, dat valt me gelijk op. Bij mijn weten is er nog nooit op een dergelijke wijze een sportwedstrijd ‘verslagen’. Deze innovatieve manier past perfect bij de vernieuwingen die wij willen stimuleren in de (wieler)sport.’

Ook de kunstenares zelf is tevreden met het eindresultaat. “Ik ben erg blij dat de organisatie mij de kans heeft gegeven de koers van dichtbij te kunnen volgen om zodoende dit project te kunnen uitvoeren. Wielrennen is een sport die erg toegankelijk is voor de fans, dat zie je ook terug in de tekeningen. En dat ik de koers zelfs vanuit een volgwagen kon volgen, was voor mij als wielerfan geweldig!, vertelt Ter Heurne enthousiast en vol passie.

Toch vond ze het ook spannend om dit project te starten. Ter Heurne: “Vooraf wist ik niet of het wel mogelijk was om een verslag te maken van een hectische wielerkoers, of je de snelheid van de coureurs kon laten zien en blijft het beeldend overeind. Als beeldend verslaggever let je op andere dingen, kan je ook andere dingen laten zien bijvoorbeeld een achterblijver die weer probeert terug te komen gezien vanuit de achterruit van de volgauto of een gemiste bidon die uiteengespat op de weg ligt. Uiteindelijk ben ik blij met het eindresultaat. Ik hoor positieve reacties, mensen proeven via de tekeningen echt de sfeer van de koersdag.”

Giro d’Italia
Ter Heurne heeft volop ambities om dit project vervolg te geven en geeft aan: “Als inwoonster van Arnhem en wielerfan, zou ik ongelooflijk graag een soortgelijk verslag willen maken van de Giro d’Italia die volgend jaar Arnhem aandoet. Wat zou het gaaf zijn als ik ook daar een beeldend verslag kan maken en deze kan aanbieden aan de organisatie, sponsoren en zelfs wielerfans! Via de organisatie van de Arnhem Veenendaal Classic hoop ik in contact te komen met de organisatie van de Giro, maar ook met de Gemeente Arnhem en Provincie Gelderland. Mocht iemand dit lezen en mij verder kunnen helpen in contact te komen met deze mensen, dan hoor ik dat heel erg graag. Het zou voor mij een droom zijn die uitkomt!”
Wilt u meer weten over het beeldend verslag van Marjorie ter Heurne, dan kunt u met haar contact opnemen via marjoor@gmail.com.