De Stichting Veenendaal-Veenendaal

De Stichting Veenendaal-Veenendaal is opgericht op 18 april 1988. Het stichtingsbestuur bestaat uit vijf personen en het secretariaat bestaat uit twee parttime medewerkers. Daarnaast heeft de stichting een aparte sponsorcommissie, een commissie logistiek en een pr/marketingcommissie. Op de wedstrijddag zelf zijn circa tweehonderdenvijftig vrijwilligers actief.

 

Sporttechnisch verantwoord

De Profwielerklassieker Veenendaal-Veenendaal vond voor het eerst plaats in 1985. De start en finish vonden plaats in Veenendaal. Daartussen lagen 200 kilometer wedstrijd met doorkomsten in enkele grote steden met bij elkaar ruim 500.000 inwoners, zoals Arnhem, Ede en de landbouw universiteitsstad Wageningen. Het parcours biedt aantrekkelijke hoogteverschillen op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwezoom. Als vaste beklimmingen zijn ondermeer opgenomen de Amerongse Berg, Grebbeberg en het Paardenveld in Rhenen en de Posbank bij Arnhem.

Het parcours, de start en finish zijn het zelfde gebleven, alleen de naam werd veranderd naar Dutch Food Valley Classic. Vanaf 2014 heeft de Gemeente Arnhem en de Provincie Gelderland zich verbonden aan de koers, vandaar de nieuwe naam Arnhem Veenendaal Classic. In 2014 en 2015 werd er dan gestart in Arnhem en gefinished in Veenendaal.

Dat de koers internationale uitstraling geniet blijkt wel uit de respectabele erelijst met winnaars, zoals Joop Zoetemelk, Jacques Hanegraaf, Jean-Paul van Poppel, Viatcheslav Ekimov, Olaf Ludwig, Andrei Tchmille, Jeroen Blijlevens en Tom Boonen.

Maatschappelijk verantwoord

Activiteiten die niet of in mindere mate maatschappelijk verantwoord zijn, zullen naar onze mening op lange termijn geen bestaansrecht hebben. Daarom streven wij als organisatie naar een grote betrokkenheid tussen topsport sponsors, en supporter. Speciaal daartoe hanteren wij een professioneel mediabeleid dat als ruggesteun van de organisatie fungeert. Communicatie wordt krachtig en eenduidig ingezet. Voor, tijdens en na het evenement. Ook het bezit van een eigen website is in dit kader een uitstekend communicatiemiddel.

Naast hulp van professionals ( begeleiding wielerkaravaan door jury, politie, gemeente- en gemeentelijke diensten) is de hulp van gekwalificeerde vrijwilligers onontbeerlijk. De organisatie werkt al vanaf het begin samen met de motortoerclub MAC (begeleiding wielerkaravaan en afzetting wegen) de wandelsportvereniging VDZ (verkeersregelaars) en de Van de Bovenkampgroep (uitpeilen parcours.)

Naast de vanzelfsprekende contacten met overkoepelende organisaties zoals NOC*NSF, KNWU, AIOCC, houdt het bestuur jaarlijkse evaluatiegesprekken met de Nederlandse ploegleiders om de organisatiegraad en uitstraling van het evenement nog verder te verbeteren.

Contacten met de nationale en internationale pers vinden periodiek plaats door middel van persberichten. Tijdens de wedstrijd bevindt zich in de permanence een aparte persruimte met speciale voorzieningen.