In overleg met de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) is aanvankelijk gekozen voor een wedstrijd als voorbereiding op de Wereldkampioenschappen op de weg voor profs. In verband met verschuivingen op de internationale kalender is de profwielerklassieker met ingang van 2006 verschoven naar juni. Uit onderzoek is gebleken dat dit veel voordelen biedt. In sporttechnische zin vanwege de toenemende betekenis van het voorseizoen voor profwielrenners.

De Arnhem Veenendaal Classic is opgenomen in het bekende rijtje voorjaarsklassiekers, zoals de Omloop Het Volk, Waalse Pijl, Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Goldrace. De wedstrijd is sinds 2005 ingedeeld in de HC-klasse. De op één na hoogste klasse in de UCI ranking. De jurywaardering van de ronde is door de jaren heen uitstekend geweest. Zo bedroeg de waardering de afgelopen twee jaar respectievelijk 98,9 en 98,3 op een maximumscore van 100. Hiermee behoort ze tot de hoogst gewaardeerde wielerevenementen.

En dat de ronde internationale uitstraling geniet blijkt wel uit de respectabele erelijst met winnaars, zoals Joop Zoetemelk, Jacques Hanegraaf, Jean-Paul van Poppel, Viatcheslav Ekimov, Olaf Ludwig, Andrei Tchmille, Jeroen Blijlevens en Tom Boonen.

In 2009 werd de wedstrijd voor het eerst in de geschiedenis verreden op een zaterdag en wel op zaterdag 16 mei 2009. Na lang zoeken naar een geschikte zaterdag en lobbyen bij de UCI is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. Maar de wijziging naar de zaterdag was niet de enige wijziging. De start vond voor het eerst niet plaatsvinden in Veenendaal, maar in Barneveld op het Raadhuisplein. De finish was wel volgens de traditie op de Kerkewijk in Veenendaal. De winnaar van de koers in 2009 was Kenny van Hummel, al een aantal overwinningen op zak in het voorjaar, en dankzij deze prestaties en zijn winst in onze koers in 2009 mocht hij meedoen aan de Tour de France.

Vanaf 2010 staat de koers gepland in de maand Augustus. Winnaar van de 25e editie van de Arnhem Veenendaal Classic (toen Dutch Food Valley Classic geheten) was Boasson-Hagen, een mooie winnaar voor de jubilerende koers. In 2011 en 2012 toonde Theo Bos zich de sterkste in de eindsprint. Vorig jaar startte de koers voor het eerst om 15.00 uur en was de finish tegen 19.30 uur op de berg bij Residence Rhenen. Elia Viviani (Team Cannondale) won uiteindelijk de sprint.

Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt aan de koers voor 2014 die gepland staat op vrijdag 22 augustus. Houd de site de komende maanden goed in de gaten voor de invulling van het definitieve programma.